sobota 10. listopadu 2018

Lilith jako autonomní energetický systém organismu

Z nedávných astrologických konstelací ("Brasil", 5.11.2018), kde jsme se zabývali archetypem Lilith a "temným libidem" (a kterou jsme zkombinovali i s hudbou a tancem), jsem vypozoroval další funkci, která je s ní spjatá.

Dobře integrovaná, uznaná, přijatá Lilith se na fyzické úrovni projevuje jako setrvalý proud energie, který neustále proudí tělem a vytváří jakýsi autonomní okruh. Tato energie proniká všemi buňkami, rozechvívá je, vytváří chvění, mihotání, vnitřní elektřinu a neklid a potřebu spontánního pohybu, tance nebo erotického dovádění. Pokud máte zkušenosti s kundalini meditací od Osha, pak budete vědět, o čem mluvím. Tento energetický proud je libidózní, přináší v sobě slast a rozkoš. Navenek je to možno připodobnit k tomu, co pozorujeme u některých zvířat. O zdravě vitálním koni říkáme, že mu "hrají všechny svaly", pak něco podobného můžete cítit z koček, které si slastně vrní - jak si "užívají" svůj vlastní autonomní energetický okruh.

(Podobnou měrou se na dynamické průtočnosti energie organismem podílí např. Mars. V míře, v jaké dokážeme být spontánně agresivní, otvíráme průtok pro celkové proudění energií, emocí vůbec. Navenek to pak registrujeme u druhých jako svého druhu "sílu bez keců" - nemusí nám dát "přes držku", ale víme, že by mohl.)

Tento autonomní energetický okruh spjatý s Lilith nepodléhá instrukcím "z hlavy", nepodléhá řízení, dělá si svým způsobem "co chce sám", vytváří své spontánní kreace a interakce.

V tomto typu konstelací se nám zjevila vidina Lilith jakožto ženy s rozpřaženými pažemi, která ale postrádala hlavu - namísto hlavy jí spočívala celá nekonečně široká nebeská klenba.




Tento druh energetické autonomie je klíčový pro svobodné žití vlastní individuality. Ta si sama zvažuje, co je s ní ve vnějším světě v souladu a co není. Nejedná podle normativních příkazů a zákazů - jedná podle spontánních impulzů, jež vyvěrají z jejího organismu. Jako kdyby buňky neomezované aparátem "hlavy" / mysli produkovaly svou vlastní instinktivní moudrost, podobně jako to můžeme cítit u svobodných, divokých zvířat a šelem. (Na grafologické rovině se tato přirozenost, vyladěnost na vlastní biologickou individualitu projevuje jako rytmus pohybu.)

Proto se doposud většina společenských systémů pokoušela funkci Lilith potlačit (navenek se to ve extrémní podobě projeví v důsledku jako např. upalování čarodějnic). Na druhé straně je pochopitelné, že "odšpuntovaná" sexuální, orgiastická a agresivně-zvířecí dynamika ("Kálí pod plnou parou") může na straně mužů nebo představitelů církve vzbuzovat určité obavy. Nejlépe to lze pochopit na přímeru se zvířaty. Vezměte si kastrování býka nebo domestikaci vlka v psího domácího mazlíčka. Člověk či zvíře bez této energetické autonomie svým způsobem vyhasne, jeho oči ztratí lesk, vykrotne, sklopí hlavu a nechá sebou dobře orat. Tvor, zbavený své energetické autonomie, se stává dobře ovladatelný a manipulovatelný. Přijímá dobře vnější řízení. (Ztráta psychické dynamiky).

O dětech, které jsou divoké, říkáme, že "zlobí" nebo že jsou "z divokých vajec" a snažíme se je zkrotit. Když jsou děti a psi poslušní a mají splihlé uši, říkáme, že jsou hodní, hladíme je a dáváme jim pamlsky. Programujeme je, snažíme se je "odlilitit" - oni pak lépe a ochotněji plní naše příkazy.

V odvěké hře (nechci říkat přímo bitvě) mezi zraněnými muži a zraněnými ženami se muži snaží ženy "odlilitit" (rozuměj: pod rouškou morálky kontrolovat) a ženy se snaží muže "odmarzovat" (rozuměj: vykastrovat). Zdraví muži a zdravé ženy naopak tento aspekt na druhém pohlaví oceňují a nebrání mu v jeho spontaneitě, neboť dobře ví, že by na tom tratili.

Na mytologické rovině to vidíme v obrazech, kdy Bůh vylučuje Lilith z ráje a nahradí ji "poslušnou" Evou nebo pokud je odbojný hrdina zbaven své divoké hřívy ("Stříhali do hola malého chlapečka") apod. Řád mnoha společenství je založen na eliminaci Lilith. Lilith má být držena pod pokličkou, v podsvětí, v nevědomí.

Pokud umožníme Lilith, aby se vrátila zpět do těla, aby se obnovil autonomní energetický okruh této temné libidózní síly proudící organismem, začíná svého druhu přirozená revoluce založená na decentralizaci. Obdobně jako se decentralizuje organismus původně řízený převážne "hlavou", tak se decentralizuje i celé společenské zřízení.

Na druhé straně to neznamená, že by Lilith měla ovládnout náš vnitřní systém a vyšachovat ostatní archetypální síly (Slunce, Jupiter, Saturn atd). Jde spíše o to, aby s nimi koexistovala v rytmickém souladu (flirtu). (Pokud této síly nejsou dány mužskými energetickými archetypy určité limity, může přecházet do nezřízené destruktivní chaotičnosti; takže si vlastně o určité krocení a nastavení limitů říká - teprve pak si "spokojeně vrní"). Tato síla dodává našemu projevu hravost, divokost a přirozenost - podobnou, kterou pozorujeme u divokých zvířat anebo domácích koček.




2 komentáře:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=XcQlzNNRK1o :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. https://www.youtube.com/watch?v=bzKT5hpZkGs sem si doblokovala další energii a upe ty salvy energie vidim k týhle písničce jak na tý kartě !! :D

    OdpovědětVymazat